«سرگردان» , تازهترین گالری محسن نفر , آهنگساز و نوازنده شناخته شده آهنگ اهل ایران , بعداز گذشت ۱۰ سال از نشر اثر قبلی , پیش روی مخاطبان قرار گرفت .
محسن نفر نوازنده تار و معلم حاشیهنشین آهنگ اهل ایران که فعالیتهای ارزشمندی را در میدان آهنگ سطر دستگاهی کشورایران انجام داده بعداز گذشت ۱۰ سال از نشر گالری قبل خویش , گالری «سرگردان» را بوسیله انتشار آهنگ «کوک» منتشر کرد .
درین گالری بیکلام , قطعههای «سرگردان» , «تذکر» , «دریچه» , «بارقه» , «انتظار» , «گشایش» , «تردید» , «فروبسته» , «طلب» در دست مخاطبان قرار گرفته است . این اثر با جواز شماره ۵۱۵۰ – ۱۳۹۸ از محل کار آوا وزارت فرهنگ و تمدن و پند اسلامی و همینطور شماره واسپاری ۲۶۵۶۷ کتابخانه ملی کشور ایران پخش شده که کامران شریفی مدیریت ساخت , مرجان راجزی پباده سازی و گرافیک دیگر کارداران اجرایی آن را تشکیل میدهند .
محسن نفر که تا به امروز آلبومهای «وصل مستان» , «شمسالضحی» , «باغ ارغوان» , «یاد یار» , «فکرنو» , «یاس» , «خاکستری , آبی» را منتشر نموده است , در جزو نوشته طولانی که برای گالری «سرگردان» منتشر کرده , آورده است : «سرگردان عنوانی برای آلبومی است که بعد از ۱۰ سال پریشانی در میان تکثیر و عدم آن و پس از گالری «خاکستری , آبی» منتشر می شود . بلاتکلیفی اینجانب برای آن که آیا با تماشا این کلیه نابسامانی وضع و اوضاع دنیا و بلاتکلیفی آدم آن را تکثیر بدهم؟ و اینکه این اثر چه نقش و جایگاهی دراین وسط می تواند داشته باشد .
آدم در بین خیر و شر و فروغ و روشنایی و ظلمات , مهر و کین , پیکار و صلح و آشتی , مهاجرت و اقامت , جهل و دانش , عقل و مرک , سوقدهی و گمراهی , و به هیچ عنوان هستی و نابودی حیران است . چهگونه میتوان این همگی التهاب پریشانی و تب و آن را ندید؟ و یا این که مشاهده کرد و به آن بیاعتنا بود . ظاهرا به لحاظ می رسد پریشانی از آن اشخاص بیانگیزه , بیهدف , بیبرنامه , بیهمت , بیخیال , بیاشتیاق , بیعقل , بیپشتیبان است , بله اینها می باشد اما در وضعیت شخصی و جزیی , در واقع دنیا و شرق و غرب عالم , چنین وصفی دارد[ . . . ] یاد آوری پریشانی در همگی حالات و آنات , بایستگی و شایستگی داراست . از جمله هم اکنون و آن , هنر و از میان رشتههای آن آهنگ است .
درین گالری که آوای پریشانی با سرود و موزیک , ترنم شده , فرایند پیدایش و ظهور آن , زمزمه و منازل فراز و نشیب آن , نهیب شدهاست . مقابل بلاتکلیفی مدام «تذکر» کهن سال و متبحر , کارساز است و «دریچه» رهایی را پیش روی گیج مینمایاند . با آرزوی رهایی است که «بارقهای» از لطف و لبخند بر شانس خویش بازدید می کند و برای رهایی «انتظار» میکشید .
توقع که آبدیدگی و صلابت طاقت را میطلبد , برای گیج کمر شکن است . ولی درستی یادآوری مسن جهان چشم , تجلی مینماید و نجات و «گشایش» , رقم میخورد . مدام درپی هر لطف و کرامتی , نابخردی میباشد و شک و تردید که سپهسالار نابخردی است , روشنایی را در بند تاریکی می کند و «فروبستگی» صورت می دهد . از آن جا که نوروروشنایی و ظلمات تهدید یکدیگرند , در قمر فروبستگی نجات و رهایی و آزادی , دعا و «طلب» میشود .
قطعه فروبسته , اثری است که نابهنگام و دفعتا در خانه ( با یک ضبط صوت دستی ) ضبط شدهاست . البته زیرا احوالش به عبارتی است که می بایست , مغتنما علیرغم نقیصه ضبط غیر استودیویی عینا دراین گالری قرارش دادیم . »
محسن نفر در سال ۱۳۳۹ در تهران متولد شد . آغاز فعالیتهای موسیقایی این موزیسین , ردیفدان و نوازنده تار و سه تار , به سال ۱۳۵۰ شمسی مربوط میشود ; سالی که به هنرستان خوب آوا ملی کشور ایران رویکرد یافت . نفر هفت سال در هنرستان به یاددادن آهنگ پرداخت و توانست دیپلم هنرستان را به دست آورد . وی در همه این سال ها تحت عنوان شاگرد اولیه کلاس خویش دست یافت و همین فرمان باعث شد تا بعد ها معلم محمود کریمی که با بضاعت و خلاقیت نفرآشنا میگردد , اورا به مرکزحفظ و ترویج آهنگ به مدیر مرحوم داریوش صفوت معرفی مینماید و نفر نوجوان که هنوز دو سالی به دریافت دیپلم هنرستانش مانده بود , قدم در وادی حرفهای آوا مینهد . از جمله استادانی که وی در هنرستان از آنان کسب هنر و علم کرد میتوان به رضا وهدانی , اولیه مدرس تار وی , حبیب الله صالحی یاد کرد .
به گفته نفر بعداز سه سال مدرس رضا وهدانی اورا به کلاس علی اکبرخان شهنازی مدرس آهنگ و فیس نام دار میدان تارنوازی و سطر دان شناخته شده می برند .
نفر در رابطه حضور خویش در کلاس شهنازی می گوید : «استاد شهنازی از اینجانب خواست قطعهای را اجرا کنم . عبد و بنده هم قطعهای را اجرا کردم و مدرس شهنازی منرا به شاگردی خویش پذیرفتند . در حالی کهاین عمل در قاعده و روال معمولی عمل هنرستان فقدان و مدرس شهنازی به دانشجوها , یعنی آنهایی که فراتر از زمان دیپلم را میگذراندند یادگرفتن میداد . البته اینجانب سه سال باقیمانده بود تا دیپلم بگیرم . آغاز تلمذ عبد در سرویس ایشان از سال ۵۳ – ۵۴ بود . »
ورود نفر به راس مراقبت و ترویج سبب ساز شد تا وی با هنرمندانی زیرا سعید هرمزی , یوسف فروتن , عبدالله خان دوامی و غلامحسین بیگجه خانی آشنا شود و از محضر مدرس هرمزی و فروتن به طریق بی واسطه منفعت پیروزشود و در کنار آن به حشر و تکثیر با دیگر بزرگان آوا بپردازد . نفر در سال ۱۳۵۷ هم با کسب جایگاه در آغاز هنرستان و جایگاه نخستین فن آهنگ وارد دانش کده هنرهای زیبای در فن آوا شد . این در حالی بود که وضعیت اولِ انقلاب و تعطیلی دانشگاهها و پیرو توقف کار فن آهنگ در دانش گاه سبب ساز شد تا نفر گرایش فلسفه را برای ادامه علم آموزی تعیین نماید . وی فلسفه غرب و الهیات را تا دوران کارشناسی و فلسفه اسلامی را تا بازه زمانی فوق لیسانس خاطر نشان نمود . وی در سال ۱۳۵۹ قطعاتی را برای شبکه دوم تلویزیون ساخت و تکنوازی کرد که در به عبارتی زمان از این شبکه پخش شد .
سال ۱۳۶۰ و با تاسیس حوزه هنری اداره تبلیغات اسلامی ( حوزه فکر وهنر اسلامی ) وارد این راس شد و به همراه حسامالدین سراج در تکوین واحد آهنگ حوزه هنری نقشی انتخاب کننده ایفا کرد که ابعاد سید عبدالحسین مختاباد و رضا مهدوی نیز بهاین توده پیوستند .
نفر در سالهای نخستین ده سال شصت توانست تیم نینوا را با صدای حسامالدین سراج نشر دهد . اثراتی که از جمله قطعات خاطرهانگیز زمان پیکار و انقلاب به شمار می روند . پس از تکثیر نینوای یک و دو با صدای سراج , نفر با سراج کاری ویژه انجام بخشید که همانا دو گالری وصل مستان و شمس الضحی را میتوان اسم پیروزی ; اثراتی که درزمان تکثیر خویش تحت عنوان ابتکاری نو در آوا بداهه نوازی اسم گرفت و چه بسا محمدرضا لطفی , آهنگساز و نوازنده پررنگ تار , از آن ها تحت عنوان اثراتی در خور توجه و مبتکرانه یاد کرد .
گالری گلشن ارغوان , با صدای سراج و سرپرستی و آهنگسازی نفر و هم البوم یادیار با یاد حضرت امام خمینی ( ره ) از سایر شغل های نفر به شمار میرود . وی آن گاه همکاریهای جسته وگریختهای را با هنرمندان دیگری سامان بخشید که از جمله آنان همیاری با شهرام ناظری در یک کنسرت و هم اجرای یک سری کنسرت غیررسمی با این خواننده شهیر در شهرستان بود . این در حالی است که آلبومهای تفکر تازه و ناامیدی «خاکستری , آبی» در سه سی دی از جمله شغل های دیگر محسن نفر در میدان تکنوازی و بداهه نوازی به شمار می رود .
نفر در قضیه فراگیری سطر و هم فهم و شعور و دریافتی که از سطر دارااست , هم دستی پیروز داراست , اورا می بایست از برنده دست ترین نوازندگان تار و سه تار به شمار آورد که با نگاهی گوناگون به سطر و هم درکی پیچیده از آهنگ اهل ایران , شغل های ارزشمندی را ارائه داده است . صدای ساز نفر از تشخص و استقلال خاصی شامل است و نام و نشان یگانه خویش را دارااست . ضمن اینکه تکثیر سطر موسی خان معروفی به قصه نفر در ۲۰ سی دی از سمت راءس آهنگ حوزه هنری از جمله شغل های شاخص وی به شمای می رود . خویش آموز تار و سه تار به صورت صوتی وتصویری , مشتمل بر ۱۶ دی او دی هم از سایر شغل های وی به شمار میرود .
محسن نفر دستی نیز در آوا فیلم داراست و آوا فیلم اثراتی زیرا «بلمی در راستای ساحل» , «گورگن» , «مرگ دیگری» , «هودج» و نمایش «صابرین» از جمله شغل های وی به شمار میرود . این هنرمند در سالهای میانی ده سال هشتاد یک مجموعه آوا به اسم جنجال نیز ایجاد کرد که با صدای حسین علیشاپور جراهایی را در فستیوال آوا فجر به انجام رساند و بعد نیز یکسری اجرا در درون و بیرون از جمهوری اسلامی ایران با همین مجموعه به صحنه موفقیت .