نظرات نادر مشایخی راجع به کرونا
نادر مشایخی در رابطه موقعیت کنونی هنرمندان میدان آهنگ مرزو بوم در مواجهه با مساله پیشآمده به دلیل بیماری همهگیر کرونا بیان کرد : در شرایط کنونی طریق رابطه اجتماعیمان فرق کرده وگرنه خویش رابطه , همچنان به قوّت خودش باقی است .
نادر مشایخی پرداختن به حالت آهنگ , بهخصوص در احوال کنونی را اضطراری دانست و با اشاره بهاین نکته که چنین قوانینی هیچ زمان در دنیا وجود نداشته است , اذعان کرد : احتمالا در آتی , ما برای نسلهای آنگاه بتوانیم بگوییم که ما نیز گرفتار پاندمی شدهایم .
این هنرمند همینطور به جنبههای مثبتی که در حال حاضر بوجود آمده اشاره نمود : اتفاقاً این پاندمی در عین فاجعهبودنش , نکات مثبتی را نیز در بر داراست ; نکاتی زیرا وقتشناسی . هنرجویان با دقت به الان مجبورند وقتشناس باشند . بهطور نمونه , اینجانب کلاس آنلاین تدریسم را رأس ساعت ۴ عصر استارت میکنم و هنرجویان می بایست راز ساعت مقرر حاضر باشند , وگرنه از آن مبحث جا خواهند ماند و به کلاس آنلاین ( مجازی ) نخواهند رسید . افزون بر آن , اشخاص یاد گرفتهاند که زمانی به سالم خویش تفکر کنند , در واقع به سالم سایرافراد نیز میپندارند .
این آهنگساز استعمال از فضاهای مجازی برای تغییر و تحول شیوههای آموزشی را امری واجب و واجب دانست و اعلام کرد : با اعتنا به مساله پیشآمده در دنیای کنونی , بایستی به روشهای نوین رو آورد و زیرا تجهیزات و دسترسیهای مدرن ما بیشتر در حوزه فضاهای مجازی است , ناخودآگاه ما بهاین سمت جنبش میکنیم . اینجانب نیز درین موقعیت از همین روش سود میبرم و بهصورت آنلاین درس دادن میکنم و از روش دنیای مجازی کلاسهایم را دایر می کنم .
وی به چگونگی برگزاری کلاسهای آموزشی خویش دراین دور و بر پرداخت و خاطر نشان نمود : برگزاری کلاسها با کیفیتی گوناگون که تمامی در خانههایشان نشسته باشند , در مدل خویش نو است . فراگیری از روش پرسشها , علاقهمندیها و این که مخاطب چه چیزهایی را میتواند یاد بگیرد پیش میرود , ولی رفتهرفته چیزهایی تازه نیز کشف میشود و حیاتی است بدانیم که طرز رابطه اجتماعیمان فرق کرده وگرنه خویش رابطه , همچنان به قوّت خودش باقی است .
این آهنگساز پررنگ مرزوبوم در رابطه روش درس دادن در آموزشگاهها بهخصوص فعلا که تمامی کلاسها آنلاین برگزار می گردد , توضیح اعطا کرد : در بیست سال اخیر کتابهای خیر و خوبی تألیف و ترجمه شدهاست . کتابهایی که در قبلی برای تکنیکهای آوا ترجمه شده بودند , فاقد ارزشهای موسیقایی بودند و زیرا امروزه درس دادن آهنگ معمولاً بر اساس به عبارتی کتابهای قبل است , موقعیت درس دادن در کشور ایران اکنون , بدتر از هر هنگامی است . اکنون البته تجهیزات به گونه ای است که دیگر فرصتی برای تلفکردن وقت دانشجو یان نیست ; بهطور نمونه شما یک ساعت مجال دارید که مبحثی را توضیح دهید و درین یک ساعت ناچار خواهید شد تا صرفا چیزهای با اهمیت را توضیح بدهید . خوشبختانه این جریان سبب ساز می شود تا کمتر شاهد درس دادن خطا باشیم . برای اینکه وقتی که ما داریم محدود است و ابزاری که در دست داریم ابزاری است که گواهی و گواهی به جا می گذارد و در فیض نمی شود بیاساس کلام زد .
ما منش دیگری جز آرزو نداریم . زمینه دارای اهمیت ما اکنون این است . این که در منزل بنشینم و کاری نکنیم , شدنی نیست . به عقیده اینجانب شایسته ترین فعالیت در شرایط فعلی این است که ابزارهای دردست را در لحاظ بگیریم و فعالیت کنیم . این عمل قطعاً به ما راهی نشان میدهد که امیدبخش است .
نادر مشایخی آن گاه به اجراهای آنلاین پرداخت و پخش آنلاین را در فضای مجازی غیرمناسب دانست و تصریح کرد : اینک اجرای زنده ممکن نیست , از طرفی نیز اجرای کنسرت در دنیای مجازی , آن لطف و زیبایی و صدا را ندارد ; بهطور نمونه شما با یک موبایل نمیتوانید سمفونی ۸ ماهلر را بشنوید . حدود ۲۰۰ـ۲۵۰ نفر نوازنده در موقعیت معمولی برای اجرای این قطعه مینوازند . در طول معمولی اینجانب از شنیدن آهنگ با هدفون و یا این که گوشی انتقاد میکردم و عقیده دارم کهاین آوا نیست ; زیرا گوش ما حساستر از هر گونه هدفون است . بهعلاوه در آوا علاوه بر گوش که بازی نقش مینماید , دیده و تمام اعضایی که دریافتکننده حسیاند و هرگونه دادهای را اخذ میکنند هم , در ادراک موسیقایی ما تأثیر میگذارند .
این رهبر ارکستر اینگونه خاطر نشان کرد : در شرایط کنونی بایستی شایسته ترین شیوه را برای انتقال عاطفه ها موسیقایی از روش این رسانه , یعنی فضای مجازی , پیدا کرد .
ایشان به برخی از ویدئوهای منتشرشده در فضای مجازی هم اشاره نمود و اظهار کرد : این دیدنی است که همزمان یکسری نوازنده در خانه خویش قطعاتی را اجرا و با نیز هماهنگ ( سینک ) نمایند , ولی این نمیتواند راهحلی مطلوب باشد . بایستی از این ابزار ( فضای مجازی ) در خویش فرایند و صورت ( فرم ) آوا استعمال شود ; آن موقع است کهاین روش فعالیت مینماید و تأثیر میگذارد .
وی با آوردن مثالی در همین مسئله خاطر نشان کرد : میکروفن و اسپیکر از زمان ورودشان , به آوا زخم زدند . اسپیکر یعنیloud speak و در واقع یعنی بلند صحبتکردن . مرتبط با «گفتن» است و اصلاً با آوا سروکار ندارد . پخشکردن سهتار با آن صدای ظریفش توسط اسپیکر , یعنی تبدیل آن به صدایی دیگر . صحت دارد که به دلیل وضع مالی , کنسرترفتن برای هر کسی مقدور فقدان و بهاین برهان توده یه خرده میتوانستند کنسرت بروند و از نزدیک و با صدای صحیح قطعات را بشنوند , به این ترتیب از روش ساخت میکروفن و اسپیکر این قابلیت را تقویت کردند , ولی این به آن شکل نیست که دقیقاً به عبارتی صداها بهطور طبیعیشان شنیده شود .
با ابزاری ادای ابزاری دیگر را درآوردن نادرست است . بایستی خویش ابزار را بررسی کنیم و ببینیم که چه تواناییهایی دارااست و از تواناییهای آن برای پیشبرد عمل , مصرف شود .
این آهنگساز پر رنگ کشورمان در پی صحبتهایش اظهارکرد : بهطور نمونه برخی از استادان که بهزیبایی ساز مینوازند , به همین آسانی این ابزار را نپذیرفتهاند . اساسا , میکروفن به آنها این قابلیت را داده است که امکاناتی را به ساز خویش بیشتر و تکنیکهایی را اجرا نمایند که فارغ از میکروفن کسی صدایشان را نمیشنود . یعنی میکروفن را اصطلاحاً involve کرده و در دید هنریشان از آن استعمال مینمایند و این فراوان خوب است .
وی با مثالی دیگر برای به کار گیری از ابزارهای دردسترس تیتر کرد : در بعضا از شهرها که فارغ از نقشه گلیم میبافند , زمانی اشتباهی صورت می گیرد آن را رفع نمیکنند بلکه تکرارش مینمایند و این نادرست تبدیل به جزئی از ساختار آن گلیم بافت میگردد . در غایت این گلیم بافت اثری مخصوص می گردد و این ساختاری که از یک نادرست برخاسته , اتفاقاً گلیم را تبدیل به شاهکار می نماید .
این دسته برخوردکردن با ابزار دردسترس , منجر میگردد که هنرمند بتواند پیامش را به شایسته ترین نحو ارائه نماید و انتقال بدهد .
مشایخی خاطر نشان نمود : شرایط فعلی بایستی با امکاناتی کهاین ابزار ( فضای مجازی ) در اختیارمان قرار میدهد فعالیت کنیم . با دقت به موقعیت کنونی و شم امنیتی که ماندن در منزل به ما میدهد و اینکه این ابزار فراهم , در اختیار و در اختیار است , میتوانیم اذهان را راحتتر انتقال بدهیم ; افکاری که ممکن است دو ماه پیش اصلاً نداشتهایم .
این امری کلیدی و حساس است . مهم ترین کاری که یک آهنگساز بایستی بکند این است که بداند چه ابزاری در اختیار داراست و این ابزار دارنده چه تواناییها و چه ضعفهاییاند ; بهطور نمونه اینجانب شرایط کنونی نمیتوانم ارکستری ۱۲۰نفره صورت دهم . می بایست تاءمل کنم که چه کاری میتوانم بکنم ; زمانی بدین این مورد تفکر کنم , یعنی شیوه صحیح را رفتهام .
مشایخی در پایان صحبتهایش از قابلیت و امکان ضبط در موقعیت فعلی بیان کرد : اتفاقاً شرایط کنونی می شود از این حالت به کار گرفت . اندکی می بایست حوصله کرد تا بهوضوح ببینیم چقدر عالی می گردد ضبط کرد . ما بایستی این قابلیت و امکان را به جوان ها بدهیم . جوانها خیلی عالی دارا هستند عمل میکنند و یاد می گیرند . جوان ها میدانند نظام انتقال داده ها با این ابزار چه می باشد . آنان فکرهایی دارا هستند و این ذهن ها را در اختیار اینجانب می گذارند . می شود در هر وضعی فعالیت امیدبخش کرد و تکلیف بشر نیز همین است . درحالتی که شما بتوانید بهوسیله ابزاری فرهنگی به اسم آوا که در دست دارید پیامی برسانید , عمل خویش را انجام دادهاید و این یعنی هنر معاش .